Aktualności
Treść
W ramach współpracy z CARITAS Archidiecezji Krakowskiej Gmina Grybów przystąpiła do realizacji Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej 2014-2020 PO PŻ, który jest krajowym programem operacyjnym współfinansowanym ze środków Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.
Pomoc w ramach PO PŻ jest kierowana do osób, spełniających przesłanki wskazane
w art. 7 ustawy o pomocy społecznej, których dochód obecnie nie przekracza 200% odpowiedniego kryterium dochodowego uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej. tj. nie więcej niż:
• 1268 zł dla osoby samotnie gospodarującej
• 1028 zł dla osoby w rodzinie.
Kierowaniem i kwalifikowaniem mieszkańców gminy Grybów do Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 – Podprogram 2018 zajmują się pracownicy socjalni Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Grybowie.
Osoby zainteresowane pomocą żywnościową w postaci „paczki żywnościowej” zapraszamy do:
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Grybowie,
ul. Jakubowskiego 33, tel. 18 448 42 46
Na jedną osobę w ciągu roku przypada następująca ilość artykułów spożywczych:
- groszek z marchewką 4 kg,
- fasola biała 4 kg,
- koncentrat pomidorowy 1,76 kg,
- buraczki wiórki 1,05 kg,
- powidła śliwkowe 1,5 kg,
- makaron jajeczny 4,5 kg,
- makaron kukurydziany bezglutenowy 0,5 kg,
- ryż biały 4 kg,
- kasza gryczana 2 kg,
- herbatniki maślane 0,6 kg,
- mleko UHT 7 l,
- ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg,
- gulasz wieprzowy z warzywami 1,7 kg,
- szynka drobiowa 3 kg,
- szynka wieprzowa mielona 2,1 kg,
- pasztet wieprzowy 0,64 kg,
- kabanos wieprzowy 0.36 kg
- miód nektarowy wielkwiatowy 0,4 kg
- filet z makreli w oleju 1,7 kg,
- cukier biały 4 kg,
- olej rzepakowy 4 l.
Każdy odbiorca pomocy żywnościowej w trakcie trwania Programu może skorzystać z tzw. działań towarzyszących, które są obowiązkowym elementem programu. Mają one na celu wzmacnianie samodzielności i kompetencji odbiorców pomocy żywnościowej w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego. Działania te będą realizowane w formie szkoleń bądź warsztatów przekazujących niezbędną wiedzę i umiejętności z zakresu przygotowania posiłków, dietetyki oraz zdrowego odżywiania się, jak również sprawnego zarządzania budżetem domowym i zapobiegania marnowaniu żywności. Działania te są prowadzone w sposób cykliczny w okresie dystrybucji pomocy żywnościowej.
W dniu 24 marca odbyły się w ramach działań towarzyszących do projektu warsztay szkoleniowe.
Skargi dotyczące sposobu realizacji dystrybucji w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa można składać do:
- Caritas Polska, ul. Okopowa 55, 01-043 Warszawa,
- Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, ul. Nowogrodzka 1/3/5, 00-513 Warszawa.